Noordwest gerichte border in Heemskerk

Deze noordwest gerichte border is beplant met vroegbloeiend siergras Luzula nivea gecombineerd met Alchemilla mollis, Rodgersia pinnata en Epimedium perralchicum ‘Frohnleiten’.
Links op de foto zien we Phlomis tuberosa ‘Amazone’ met Stachys officinalis ‘Hummelo’ en daartussen het purperrode blad van Actaea simplex ‘Pink Spike’. De zichzelf uitzaaiende vlasleeuwenbek Linaria purpurea ‘Canon J. Went’ komt tussen de Stachys omhoog.

Beplantingsplan Heemskerk

Het type beplanting is aangepast aan de sfeer van wind en water. Hier is veel gewerkt met siergrassoorten als Pennisetum alopecuroides en Miscanthus sinensis in combinatie met kruidachtige vaste planten als Agastache rugosa ‘Blue Fortune’ en Salvia verticillata ‘Purple Rain’. Op de voorgrond zien we de mooie lavendelkleurig arenvormige bloemstelen van de halfheester Perovskia atriplicifolia ‘Blue Spire’.

Voortuin

Deze tuin is zuidoost gericht. Een plek met in de zomer zon tot zeker ver in de middag. De muren naast voordeur en ramen houden lang de warmte vast. Goed voor b.v. een leuke maar zeer krachtige rambler klimroos als Rosa banksiae ‘Lutea’ en de blauwe regen Wisteria sinensis.

Onder de vensterbank een strook met heerlijk geurende Lavandula angustifolia ‘Hidcote’.

De in vorm gesnoeide blokken van Taxus baccata geven rust en strakheid aan de tuin. Het is wel zaak de blokken hun strakke uitstraling te laten behouden door in juni te snoeien.

Beplanting halfschaduw borders

De beplanting in deze borders is voornamelijk een combinatie van kruidachtige vaste planten met siergrassen als Pennisetum alopecuroides.
De schitterende lavendelkleurige aren van bijenlokker Nepeta faassenii ‘Walkers Low’ bloeien al vanaf april tot en met september. Linksachter op de foto zien we de vlinder lokkende witte bloemen van Centranthus ruber ‘Albus’ (valeriaan of spoorbloem).